Här kommer att finnas lite av varje som kan vara till hjälp vid trimning.

 

Förgasare

Keihin Harley original CV. Mycket bra förgasare som passar till ca 90 hk. Bästa uppgraderingen är förgasarkitet du hittar här. Kolla så att accpumpsmunstycket pekar rakt fram i förgasarhalsen. 42-48 på lågfarten och 175-195 på högfart beroende på motor. Bra uppgradering på Shovelheadmotorer då det är en vakuumstyrd förgasare vilket ger bättre vridmoment och bättre bränsleblandning än en spjällförgasare. Nya finns att köpa här.

Keihin CV 51 mm. Bra förgasare till större motorer. Har du problem med ojämn gång på mellanregistret så testa en magrare nål.

CV förgasare.
Justering CV förgasare.pdf (4.64KB)
CV förgasare.
Justering CV förgasare.pdf (4.64KB)

Mikuni HSR 42-48. 42:an räcker för de flesta men börjar det närma sig 110 hk så kan en 45:a hjälpa till. 48:an är för race eller stora motorer. Kolla så det inte sitter för stort lågfartsmunstycke i förgasaren, runt 22 brukar räcka, på högfarten brukar 170 vara en bra början. Accpumpen kan för det mesta stängas av eller justeras ned. Har du problem med bränsleförbrukningen så flytta ett hack på nålen, varje hack gör stor skillnad.

S&S Super B, E, och G. B är den gamla snygga modellen utan accpump. Den fungerar förvånansvärt bra och borde sitta på alla Shovlar! Problemet, förutom ingen accpump, kan vara att den sticker ut lite mycket. Super E förgasaren är mycket kortare och är väl den S&S förgasare som används mest. S&S förgasare från 2004 som har ett tillverkningsnummer som börjar på ett E har ett extra luftmunstycke för att justera mellanregistret men kan då gå magert på toppen.Bäst är att montera en Thunderjet, då funkar förgasaren över hela registret. Samma gäller för en Super G. Glöm inte att justera accpumpen. En Super E funkar till samma trimgrad som en HSR 42:a. På 113 tummare och uppåt tycker jag att en Super G är för klen. Runt 30 på låg och 80 på hög är en bra start.

Thunderjet
Hur den funkar.
Thunderjet.pdf (104.48KB)
Thunderjet
Hur den funkar.
Thunderjet.pdf (104.48KB)

Spjällhus och olika storlekar

1995 - 2001  Magneti Marrelli
Det har två kanaler med varsitt 38 mm spjäll, så långt låter det bra men det här sprutet är inte det bästa Harley haft, typ det sämsta.  Det finns inte så mycket att göra med det och kan vara krångligt att få att gå perfekt. En del väljer att ta bort det och montera förgasare istället. 

2001 - 2005 Delphi single bore
Harley började med de här spjällhusen 2001 och de är mycket bättre än de tidigare Magneti Marelli. De har ett 43 mm spjäll som fasas ned till 41 mm strax efter spjället.

2006 - upp.
Ett av de bättre spjällhusen. 46 mm spjäll vilket flödar rätt bra.

2008 och upp.
Delphi fly by wire. 50 mm, 4 mm större och flödar drygt 20 Cfm sämre än 46 mm husen.  

Det finns en hel del eftermarknadsspjällhus men bara för att det står HPI, S&S, Jims eller något annat så betyder det att det bara är att bulta på. Jag har flödestestat ett flertal och det finns mycket att hämta genom att porta dem. Ett prisvärt alternativ är Screamin`Eagles 58 mm spjällhus som efter justering räcker till i alla fall minst 130 hk.

Insugsrör

Originalinsuget till Evo funkar bra till originalförgasaren och till en Mikuni 42:a. Original Twin Cam insuget är inte lika bra som det till Evon när topparna blivit portade. Bäst brukar det bli med ett S&S insug, endera Super E eller G. På en stor motor funkar det bättre med ett Super D insug. Originalinsuget till en CV 51 mm är lite för klent när flödet kommer över 160 Cfm, då passar ett Super G insug bättre.

Bensinkran

Originalkranar flödar inte speciellt bra. Om motorn inte vill varva eller planar ut så kan det vara bensinkranen som inte räcker till.

Tändning

Trimmade motorer funkar bäst med en elektrontändning, märke spelar inte så stor roll. En trimmad motor bör ha högre kompression och tycker då om att tändningen sänks runt fem grader. Problemet är att hela tändkurvan sänks och motorn blir svagare på låg- och mellanregistret vilket är tråkigt men det får man ta för att slippa spikningar som kan vara förödande.En programmerbar tändning kan avhjälpa det. Jag brukar rekommendera att ta tändning, tändspole och kablar från samma tillverkare. Se också till att använda avstörda tändstift, typ NGK BPR5ES. Dubbelstift kan se tufft ut men ger inget märkbar effektökning om det inte paras ihop men kompression. Använd VOES kontakt.

Avgasrör

Finns mycket bra rör idag. generellt ger 2-1 rör bättre toppeffekt men har en dipp i mellanregistret, nya rör verkar ha blivit bättre på det. 2-2 tappar på toppen men ger en jämn och fin effektkurva innan dess. De flesta tjänar nog på 2-2 rör eftersom de inte varvar så mycket. Drag pipes eller "raka rörs" effektkurva har jag predikat om i många år och på senare år har de försvunnit mer och mer. De ger bra effekt på låg- och högvarv men är skamligt dåliga på mellanregistret. Jag har sett dynokörningar där motorn tappar 30 hästar vid 2500-3000 varv, alltså ungefär i 100 km/h. Det blir inga roliga omkörningar då... Det kan gå att rätta till dem lite med en bricka längst bak. Läs om det i min artikel Raka rör så vridet dör som finns här.

Kolla avgasrören på de cyklar som har ljuddämpare på båda sidor. Där bakre röret går in i främre vid växellådan har Harley bara stuckit ned röret och det blockerar halva främre röret.

Avgasrörpackningar

Till Evo finns det två olika avgaspackningar. En tidig tunn och en senare (används även på TC) som är dubbelt så tjock. Den tjocka packningen brukar komprimeras så mycket att den sticker in i avgaskanalen flera mm runt om. Även en originalmotor påverkas av det och ännu mer på en trimmad motor. På en del 2-1 system kan det bli svårt att dra klämman ordentligt med den tunnare packningen men det är värt att köpa dem och prova.

 

Den nya till höger. Allt som är svart sticker in i kanalen.

 

Kompression

En Harleymotor lever och dör med kompression, det gäller alla modeller. Pannor och Shovlar som fått en topprenovering och inte bytt ventilsäten får ofta ett väldigt dåligt komp. Om de sedan får en trimkam så kan resultatet bli sämre än med originalkam! En Evo och TC klarar en mild bolt-in kam men inte mer. Om en lite vassare kam monteras så måste kompressionen ökas för att få tryck i motorn. En original Evo eller TC ligger på ca 135 - 145 psi i komp. Vid trimning behöver det upp till 175 - 200 psi för att bli ett bra resultat. Som exempel får en Evo med 1 mm toppackning (1,5 mm original) och 1 mm planad renoverad topp samt en Andrews EV-27 kam runt 180 psi i komp. En del nya Twin Cam kammar har en väldigt kort öppningstid på insug för att ge ett bra vridmoment på lågvarv. Problemet med dem kan bli att motorn blir trög att få igång. Lösningen är pysventiler eller S&S Easy start kammar.

Toppackning

Det finns olika tjocklekar på topplockspackningarna. Om man vet vad man gör och är beredda att mäta klämspalten så kan man använda 0.030" packning. Annars rekommenderar jag 0.040" packning.

Kamaxlar

Vilken kam man ska välja beror på en hel del saker. Jag har skrivit en artikel som du kan läsa här. Har du problem med att starta din Twin Cam på grund av för hög kompression eller att startmotordrevet går sönder så prova S&S Easy Start kammar eller montera pysventiler.

Många hör av sig och vill ha portade toppar, högkompskolvar, mer kubik och S&S 585 kammar. Jag vet inte hur många jag övertalat att inte göra detta på en cykel med sexväxlad låda. De flesta vill ju ha en motor som är starkare än original och kunna gasa på vid omkörning. 585 kammen är en mellan- högvarvskam och innebär att du ofta måste växla ned vid gaspådrag vid landsvägsfart. Välj en mildare kam som ger mycket mer vrid och inte mycket mindre hk på toppen.

Mer kommer efter hand.